Tapping av øl hos Nofima

Tirsdag var Arne og Øystein hos Nofima og flasket 200 liter med øl. Vi har fermentert 20 forskjellige typer Kveik på 8, 18 og 28 grader slik at vi kan karakterisere smak og aroma på de forskjellige typene på forskjellige temperaturer. Til dette prosjektet har vi mottatt kr 500.000,- i støtte fra Landbruks- og matdepartementet.


Fermenteringen på 18 og 28 grader gikk bra på alle typene, men på 8 grader var det kun 2 typer som gjæret ut. Vi mistenker at dosene som ble produsert til hver type var for små for 8 grader, og at vi derfor ikke fikk god utgjæring på den temperaturen.


Vi gjorde noen utvalgte smakstester på ølet, og det var fantastisk moro å erfare hvor forskjellige smaker de forskjellige gjærtypene gir. Vi har smakt på mange tidligere, men det er hver for seg og med forskjellig vørterbase, så det er vanskelig å sammenligne. I dette forsøket har vi brukt samme vørterbase levert av Aass Bryggeri, og det er brukt vørteren til et lyst og humlesvakt sommerøl for at kveikens smaker og aromaer skal være mest mulig fremtredende.


Neste fase i prosjektet er at det skal samles et profesjonelt smakspanel (med trente ganer) som skal karakterisere smak og aroma på de forskjellige typene. Dette blir dessverre forsinket på grunn av Covid-19 situasjonen, og vi må regne med at det vil gå 5-6 uker før de kan samles. Deretter vil det bli gjort kjemiske tester for å bekrefte det smakspanelet kommer frem til.


Resultatet av forskningsprosjektet vil være av stor betydning for oss da dette vil bli brukt i salgsarbeid og markedsføring. For brukeren/bryggeriene er det viktig å vite hvilke karakteristikker de tilfører ølet sitt, og det må vi fortelle dem.

12 visninger0 kommentarer

All informasjon på denne siden er konfidensiell og skal ikke deles uten godkjenning